Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen (E400-E495)
Geleermiddelen en verdikkingsmiddelen veranderen de consistentie/stroperigheid van een product.
Emulgatoren zorgen ervoor dat 2 niet mengbare ingrediënten beter (niet perfect) met elkaar kunnen mengen.
Stabilisatoren zorgen ervoor dat die mengeling van twee niet mengbare stoffen gehandhaafd blijft .
Toepassing
Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen worden vaak gebruikt in producten van de categorieën room, vleesconserven, cake en taart, kant en klare pudding, jam, frieten en kroketten, mousse, sportdrank, sorbet, kwark, roomijs, drinkyoghurt, plantaardige yoghurt met vruchten, margarine, dressing, yoghurt met vruchten, boter, vinaigrette, bakken en braden, graanrepen, slagroom, overige sauzen, siroop, instant pudding, pepermunt en pastilles, vleesbereidingen, brood, instant maaltijden, instant soep, charcuterie, mayonaise, koekjes, beschuiten, toastjes, ketchup, koffie, chocolade- en fruitmelk, verse kaas, vegetarische bereidingen, wafels en kauwgom
E-nummers
E400 (Alginezuur)
E401 (Natriumalginaat)
E402 (Kaliumalginaat)
E403 (Ammoniumalginaat)
E404 (Calciumalginaat)
E405 (Propyleenglycoalginaat)
E406 (Agar-agar)
E407 (Carrageen, Carragenaat)
E407a (Eucheuma-wier)
E410 (Johannesbroodpitmeel, Carobegom, Carob)
E412 (Guarpitmeel, Guargom, Guar, Guarmeel)
E413 (Tragacanth, Tragacanthgom)
E414 (Arabische gom)
E415 (Xanthaangom)
E416 (Karayagom)
E417 (Taragom)
E418 (Gellangom)
E422 (Glycerol, Glycerine)
E425 (Konjac, Konjacgom, Konjacglucomannaan)
E431 (Polyoxyethyleen-40-stearaat)
E432 (Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-monolauraat, Polysorbaat 20)
E433 (Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-mono-oleaat, Polysorbaat 80)
E434 (Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-monopalmitaat, Polysorbaat 40)
E435 (Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-monostearaat, Polysorbaat 60)
E436 (Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-tristearaat, Polysorbaat 65)
E440 (Pectinen)
E440a (i) (Pectine)
E440a (i) uit appel (Appelpectine)
E440a (i) uit citroen (Citroenpectine)
E440a (i) uit fruit (Fruitpectine, E440a (i) uit vruchten, Vruchtenpectine)
E440a (ii) (Natriumpectaat)
E440a (iii) (Kaliumpectaat)
E440a (iv) (Ammoniumpectaat)
E440b (Geamideerde pectine)
E442 (Ammoniumfosfatide, Ammoniumfosfaat)
E444 (Sucroseacetaatisobutyraat)
E445 (Glycerolesters van houthars)
E450 (Difosfaten, Natriumdifosfaat, Dinatriumdiwaterstofdifosfaat, Dikaliumdifosfaat, Kalium- en natriumdifosfaten, Pyrofosfaten)
E450i (Zuur natriumpyrofosfaat, Dinatriumdifosfaat, Dinatriumpyrofosfaat, Dinatriumwaterstofdifosfaat)
E450ii (Trinatriumdifosfaat)
E450iii (Tetranatriumdifosfaat, Tetranatriumpyrofosfaat)
E450v (Tetrakaliumdifosfaat, Tetrakaliumpyrofosfaat, Kaliumpyrofosfaat)
E450vi (Calciumdiwaterstofdifosfaat, Dicalciumdifosfaat)
E451 (Trifosfaten, Kalium- en natrium trifosfaten)
E451i (Pentanatriumtrifosfaat)
E451ii (Pentakaliumtrifosfaat)
E452 (Polyfosfaten)
E452i (Natriumpolyfosfaat)
E452ii (Kaliumpolyfosfaat)
E452iii (Natriumcalciumpolyfosfaat)
E452iv (Calciumpolyfosfaat)
E452v (Ammoniumpolyfosfaat)
E459 (Beta-cyclodextrine)
E460 (Cellulose, Houtvezel, Microkristallijne cellulose, Cellulose in poedervorm, Cellulosevezel)
E461 (Methylcellulose)
E463 (Hydroxypropylcellulose)
E464 (Hydroxypropylmethylcellulose)
E465 (Ethylmethylcellulose)
E466 (Natriumcarboxymethylcellulose, Carboxymethylcellulose)
E468 (Vernet natriumcarboxymethylcellulose, Vernet CMC)
E469 (Enzymatisch gehydrolyseerde carboxymethylcellulose)
E470 (Vetzuurzouten)
E470a (Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren)
E470a van stearinezuur (Natriumstearaat)
E470b (Magnesiumzouten van vetzuren)
E470b van stearinezuur (Magnesiumstearaat)
E471 (Mono- en diglyceriden van vetzuren, Glycerol-vetzuuresters, Mono- en diglyceriden, Mono- en diglyceriden van voedingsvetzuren)
E471 van koolzaad (Mono- en diglyceriden van vetzuren van koolzaad, mono- en diglyceriden van koolzaadvetzuren)
E471 van palm (Mono- en diglyceriden van vetzuren van palm, mono- en diglyceriden van palmvetzuren)
E471 van plantaardige oorsprong (Mono- en diglyceriden van plantaardige vetzuren, Glycerol-vetzuuresters)
E471 van zonnebloem (Mono- en diglyceriden van vetzuren van zonnebloem, mono- en diglyceriden van zonnebloemvetzuren)
E472a (Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met azijnzuur)
E472b (Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met melkzuur)
E472c (Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met citroenzuur, Mono- en diglyceriden veresterd met citroenzuur)
E472c van plantaardige oorsprong (Mono- en diglyceriden van plantaardige vetzuren veresterd met citroenzuur, Mono- en diglyceriden van plantaardige oorsprong veresterd met citroenzuur)
E472c van zonnebloem (Mono- en diglyceriden van zonnebloemvetzuren veresterd met citroenzuur)
E472d (Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met wijnsteenzuur)
E472e (Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met mono- en diacetylwijnsteenzuur)
E472f (Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met een mengsel van azijnzuur en wijnsteenzuur)
E473 (Sucrose-vetzuuresters)
E473 van palmpitvet (Sucrose-vetzuuresters)
E473 van plantaardige oorsprong (Sucrose-vetzuuresters van plantaardige oorsprong)
E474 (Sucroglyceriden, Suikerglyceriden)
E475 (Polyglycerolesters van vetzuren)
E476 (Polyglycerol-polyricinoleaat, Ricinus vetzure esters, PGPR)
E477 (Propyleenglycolesters van vetzuren, Esters van propyleenglycol met vetzuren)
E479b (Thermisch geoxideerde sojaolie verkregen door reactie met mono- en diglyceriden van vetzuren)
E481 (Natriumstearoyllactaat, Natriumstearoyl-2-lactylaat)
E482 (Calciumstearoyllactaat, Calciumstearoyl-2-lactylaat)
E483 (Stearyltartraat)
E491 (Sorbitaanmonostearaat)
E492 (Sorbitaantristearaat)
E493 (Sorbitaanmonolauraat)
E494 (Sorbitaanmonoöleaat)
E495 (Sorbitaanmonopalmitaat)