Cacao

Cacaomassa, Cacaopasta

Bereiding/oorsprong:
De cacaoboom heeft vruchten die lijken op langwerpige meloenen. Deze worden geplukt en vervolgens opengebroken. De cacaobonen binnenin die vrucht worden gedurende 5 dagen gefermenteerd door schimmels, gisten en bacteriën, waarbij de temperatuur kan oplopen tot 50°C. In deze tijd wordt de kiem van het zaad gedood, verandert de kleur van de bonen van paars naar bruin en wordt de smaak intenser. De bonen worden vervolgens in de gedroogd (in de zon of in drooghuizen).
Cacaomassa verkrijgt men door cacaobonen te roosteren en te vermalen.
Algemene opmerking:
Eenmaal een cacaoboom 4 jaar oud is, begint het te bloeien, en dit zowat het ganse jaar door. De boom draagt dan ook constant vruchten. Een cacaoboom levert 30 tot 40 vruchten per jaar, en elke vrucht bevat 40 tot 50 bonen van gemiddeld één gram. Een gemiddelde cacaoboon levert dus ongeveer 2 kilo bonen per jaar.
Door persing kan men cacaomassa scheiden in cacaoboter en cacaopoeder.

Je kan een eerste stap naar een profiel zetten door de geschiktheid van dit ingrediënt handmatig in te stellen op , , , of door op één van voorgaande icoontjes te klikken.


Toepassing

Dit ingrediënt wordt vaak gebruikt in producten van de categorieën hagelslag, chocoladerepen, mousse, oplosdrank, roomijs, smeerpasta, rijstwafels, graanrepen, kant en klare pudding, koekjes, slagroom, ontbijtgranen en wafels

Dit ingrediënt wordt gebruikt in 290 producten, waaronder Cankao (Canderel), Chocolade 70% cacao (Delhaize bio), Sensations lait intense (Côte d'Or), Pasta met hazelnoten (Becel) en Volkoren boekweit amandel tongen (Werz).

Bekijk de 290 producten die cacao bevatten.


Verwante ingrediënten

Cacao...

2006-2017 - Concept & Coding: Debbie Lavreys & Daniël Teunkens